© 2015 by Planika.NET
MENU

Bivanje v krošnjah

Novice

Pred kratkim nas je obiskala Oneya, ki je v svojem blogu opisala različne energije dreves in poudarila: ”Odločitev, med katerim vejevjem prespati, ni bila najlažja, vsako drevo namreč nosi drugačno energijo, o čemer se je med gradnjo in skrbjo za gnezdeca v krošnjah prepričal tudi Miloš – moški, ki je dobil idejo ter svojo  vizijo o tovrstnem razvajanju vseh čutov tudi čudovito uresničil.”

Med krošnje je prišla bivati sama, kar se ne zgodi pogosto. S seboj je prinesla vrsto stvari, s katerimi bi si krajšala čas in kar najbolje izkoristila preživeto noč v naravi, a jo je celotno doživetje presenetilo … soočati se ji ni bilo treba niti s strahom (biti sam v gozdu ponoči), niti s pretirano količino časa, ki bi ga morala nekako porabiti. ”Lahko sem si predstavljala, kako bi na travniku plesale kakšne gozdne vile ali pa okoli ognja čarale čarovnice … In v vsem tem uživala, uživala, uživala  …. ”

Dovolj ji je bilo, da je samo bila! ”Ni pomembno, kaj delam … popolnoma dovolj je, če samo sem … brez namena, brez pehanja za ciljem … Svobodna kot ptičica na veji … V aktivnem, nemirnem, tekmovalnem, agresivnem … svetu pričakovanj in dosežkov je drevo s pomočjo človeka ustvarilo kotiček, kjer lahko samo si …”.

Hvala, Oneya, za obisk in čudovito zapisan blog, ki je v celoti na voljo na tej povezavi: http://igriscezivljenja.net/blog/spati-na-drevesu-kot-pticica-na-veji/.

 

SaveSave

6. 2. 2016

Spanje na drevesu

Ko se odločiš za spanje v naravi sprejmeš izziv “Preživetje v naravi”. Saj to ni doživetje, kakršno ponuja hiša na drevesu, v kateri si popolnoma zaščiten pred zunanjimi vplivi, ampak je čisto pravo spanje v naravi. Po večerji, ki jo poješ kar na tleh, se dvigneš med krošnje, se uležeš na posteljo ter pokriješ s toplo odejo. A še vedno si zunaj, v krošnji drevesa, pod zvezdami. Če začne deževati, bo deževalu tudi nate. Če zapiha veter, boš to čutil na obrazu in kakšni roki ali nogi, ki bo pokukala izpod odeje. Če bo kakšna živalica prilomastila naokrog, jo boš slišal – a brez skrbi, pred njimi si popolnoma varen, saj je tvoja postelja na drevesu precej dvignjena od tal. Pa še lestev (oz. vrv) lahko potegneš k sebi. Jutranje sonce pa bo posijalo prav v tvojo posteljo, jo osvetlilo in pogrelo. Pa tudi ptički lahko priletijo, se usedejo na vejo nad tvojo posteljo in ti zapojejo budnico … no, namenjena ne bo ravno tebi, a zdelo se ti bo prav tako. Zato bivanje v krošnjah ni samo spanje na drevesu, ampak čisto pravo preživetje v naravi. Za hrano in varnost je sicer res poskrbljeno, ampak ker nismo več vajeni živeti v naravi, bo že takšna noč za marsikoga pomenila velik izziv … ga je pa vredno sprejeti, ker je težko doživeti kaj podobnega kjer koli drugje.

Težko si je predstavljati, kaj pomeni bivanje v krošnjah. Da spiš na veji, da spiš v drevesni hišici, kot so predvidevali moji otroci, ali nekaj povsem tretjega? Da, odgovor je nekaj povsem tretjega.

Drevesne postelje v Pustolovskem parku Geoss so namreč nameščene na lesenem platoju, ki je približno deset metrov dvignjen od tal. So torej na prostem, a na varnem, stabilnem terenu, edina streha je romantični komarnik, pot do njih pa je mogoča le po lestvi.

Zanimivo je, da je ta sestavljena iz dveh delov, pri čemer je spodnjega, aluminijastega, mogoče dvigniti in tako preprečiti nezaželene in nenapovedane obiske, zgornji, leseni, pa ostaja fiksen.

Plato uokvirja varnostna ograja, ki preprečuje nerodno pohajanje čez rob, z vej pa visijo varnostne vrvi, kamor se lahko vpnete, če vas skrbi višina (in si že predstavljate, kako se ponoči pod vplivom kozarčka dobrega vina kotalite čez rob) in če so vas v ta namen v parku opremili s plezalnim pasom.

Več si preberite tukaj.

Miloš Kimovec ni novinec na področju podjetništva in dobrih idej. Pred štirimi leti je v vasi Slivna blizu Vač, kjer je geometrično središče Slovenije, odprl Pustolovski park Geoss. Gre za enega največjih pustolovskih parkov v Sloveniji, kjer se po bolj ali manj zahtevnih ovirah lahko naenkrat zvrsti tudi do sto ljudi.

Znotraj parka je v letu dni nastala serija drevesnih postelj, ki so v celoti Miloševo delo. Koncept je začel uresničevati lansko poletje, ko se je domislil ideje, s katero bi razširil ponudbo Pustolovskega parka in ki bi privabila tudi njega osebno. Izrisal je skice, pripravil konkretne načrte in jih tudi sam izpeljal.

Za zdaj so v gozdu znotraj Pustolovskega parka Geoss trije platoji in tri viseče postelje, ki lahko po željah gostov spreminjajo lokacijo. Platoji se razlikujejo od vrste drevesa, ki ga objemajo, in namembnosti.

Več si preberite tukaj.

Kontakt

Telefon: 030 332 332
bivanje@bivanjevkrosnjah.si

Linija sport, Miloš Kimovec s.p.
Slivna 15, 1252 Vače

GPS koordinate:
46.1227694
14.8152692

Twitter

Se dobimo med krošnjami v @SrceSlovenije? Kaj vse lahko pri nas počnete, pa si poglejte v Leinem prispevku https://t.co/TormnnXHQW :)
ponedeljek, 23. Jul 2018, 9:42 dop

V sredo, ob 10h, novinarjem predstavljamo NOVOST: #gozdnoutnorazvajanje. VABLJENI! https://t.co/LKSvYc16k9 https://t.co/ofRBZ32bv8
ponedeljek, 2. Jul 2018, 10:51 dop

Some colder days ahead, but sleeping in treetops in Slovenia is already possible :) @visitljubljana @SrceSlovenije https://t.co/KrDGe08Lue
četrtek, 21. Jun 2018, 7:23 pop

Sledite nam

Languages